неделя, 22 март 2009 г.

Снимки в Палермо

Понеже Би искаше да разкажа за филма Снимки в Палермо (Palermo shooting)...И макар удовлетворяването на това искане да е трудно, доколкото е невъзможно да се разказват  произведения на изкуството, ще опитам да разкажа за личното си преживяване.

Преди прожекцията Вим Вендерс представи филма така (цитирам по памет) – „Във филма, както е видно от заглавието, ще има снимки и ще пада стрелба. Но не се страхувайте, ако бъдете улучени – това ще е само за ваше добро”. И наистина във филма имаше много снимки и стрелба, но далеч не само това. Макар че филма не беше приет с въодушевление в Кан, смятам, че трябва да му се признаят и някои достойнства. Режисьорът се е захванал с една много тежка задача – да направи невидимото видимо, да улови онова, което винаги ни се изплъзва, да изобрази и направи плътен ирационалният страх от смъртта, да покаже преживяването на идеята за собственото небитие. Това, което мен ме удиви във филма бе, че авторът е успял да покаже как времето тече с различен ритъм, има различна плътност и интензивност  и как тази интензивност и плътност се определят всъщност от движенията на душата, да покаже едно време на света и едно друго - лично, преживяно време и то не като ги противопоставя, а показвайки тяхното единство в един световъртеж J , като картина на Салвадор Дали. Филмът ви оставя в онова състояние на главозамайване, което се постига, когато се въртите дълго време в кръг и преставате да усещате че сте център на собственото си съществуване и на съществуващото изобщо. 

Странното е, че по време на прожекцията ме налегна такава сладка дрямка, изпаднах в унес, а пък главния герой страдаше от мъчително безсъние. И ако смъртта е като дрямка, то няма нищо страшно, приятелю. Само суета...

Стрелата, която улучи мен бе една реплика от филма – „Взимай всичко насериозно, освен себе си” . Надявам се да имам сили точно така да изживея живота си. Ако да съм несериозна означава именно това – да не взимам себе си насериозно, то да – такава искам да бъда.

Гледай филма, че може в престрелката и ти да имаш шанса да бъдеш улучен. Пожелавам ти го най-искрено!

Няма коментари: